План
1. Загальна характеристика стандартів державного фінансового контролю.
2. Планування державного фінансового контролю.
3. Організація та виконання контрольних заходів.
4. Документування результатів контрольних заходів та їх використання й оприлюднення.
5. Список використаної літератури.





1.Загальна характеристика стандартів державного фінансового контролю
Державний фінансовий контроль є складовою частиною фінансового контролю в його широкому розумінні. Метою його здійснення є забезпечення ефективності фінансової діяльності держави, оскільки за допомогою фінансового контролю держава слідкує за тим, щоб усі заплановані кошти своєчасно надходили до державних фондів, а також за цільовим використанням виділених державних коштів.
Змістом державного контролю є різні операції, що здійснюються у формі ревізій та перевірок державними органами і спрямовані на забезпечення ефективної фінансової діяльності держави. Державний фінансовий контроль полягає у:
перевірках виконання фінансових зобов'язань перед державою з боку фізичних та юридичних осіб;
перевірках і ревізіях цільового виділення запланованих грошових коштів з державного бюджету;
перевірках і ревізіях цільового використання виділених бюджетних коштів;
перевірках правил ведення касових операцій на підприємствах, а також правил роботи з валютними цінностями;
ревізіях фінансового-господарської діяльності організацій.
Державний фінансовий контроль - це вид фінансової діяльності держави щодо перевірки застосування встановлених законодавством методів контрольної діяльності, законності та раціональності дій суб'єктів господарювання у процесі створення, розподілу та використання грошових фондів держави, з метою посилення контролю за дотриманням фінансової дисципліни, цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна, активізації роботи щодо усунення виявлених недоліків і порушень було видано Указ Президента України від 27.08.2000 р. № 1031 «Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи». Указом встановлено, що головне контрольно-ревізійне управління України є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує в установленому порядку реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю за використанням відповідно до законодавства підприємствами, установами і організаціями, незалежно від форми власності, відомчої належності та підпорядкованості, коштів бюджетів усіх рівнів та позабюджетних фондів, збереженням державного і комунального майна, веденням бухгалтерського обліку і фінансової звітності.
Відповідно до зазначеного Указу Головному контрольно-ревізійному управлінню України було доручено:
забезпечити під час виконання покладених на нього завдань взаємодію, у тому числі щодо планування роботи, обміну інформацією, організації спільних перевірок та ревізій фінансово-господарської діяльності, усунення виявлених порушень, з органами державної податкової служби, державного казначейства, іншими контролюючими органами, контрольно-ревізійними підрозділами, що діють у міністерствах, інших центральнихорганах виконавчої влади;
систематично інформувати органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування про факти порушень фінансової дисципліни, виявлені під час перевірок та ревізій фінансово-господарської діяльності, вносити пропозиції щодо забезпечення усунення таких порушень та притягнення винних до відповідальності;
посилити координацію роботи з правоохоронними органами,забезпечити своєчасну передачу їм матеріалів перевірок і ревізійфінансово-господарської діяльності про нецільове витрачання коштів бюджетів усіх рівнів, позабюджетних фондів, порушення законодавства з питань використання державного, комунального майна.
Генеральній прокуратурі України, іншим правоохоронним органам запропоновано забезпечити належний розгляд матеріалів, переданих державною контрольно-ревізійною службою, про виявлені факти порушень у використанні коштів бюджетів усіх рівнів, позабюджетних фондів, державного, комунального майна, а також надання відповідної інформації органам державної контрольно-ревізійної служби; а також своєчасно, у повній відповідності із законом реагувати на факти порушення встановленого порядку розгляду матеріалів, що надходять від контролюючих органів.
З метою підвищення ефективності використання коштів бюджетів усіх рівнів, створення дієвого механізму протидії правопорушенням і зловживанням у бюджетній сфері було прийнято Указ Президента України від 25.12.2001 р. «Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері». Пунктом 4 цього Указу Головному контрольно-ревізійному управлінню України було доручено розробити та затвердити за погодженням із Міністерством фінансів України, Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України, Рахунковою палатою стандарти контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.
Відповідно до п. 4 Указу Президента України від 25.12.2001 № 1251 «Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері», керуючись п. 1 Указу Президента України від 27.08.2000 № 1031 «Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи» та з метою приведення контрольно-ревізійної роботи в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади до єдиних норм і правил для створення дієвого механізму протидії правопорушенням і зловживанням у сфері використання бюджетних коштів, державного і комунального майна наказом Головного контрольно-ревізійного управління від 09.08.2002 р. № 168 «Про затвердження Стандартів державного фінансового за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна» було затверджено такі стандарти:
«Терміни, які вживаються в Стандартах державного фінансового контролю».
«Планування державного фінансового контролю».
«Організація та виконання контрольних заходів».
«Документування результатів та формування матеріалів контрольних заходів, порядок їх опрацювання і використання».
«Здійснення контрольних заходів в умовах електронного зберігання і обробки інформації, яка підлягає дослідженню».
«Оцінка стану внутрішнього фінансового контролю».
«Попередження правопорушень з боку суб'єктів державногофінансового контролю та їх посадових осіб».
«Оприлюднення результатів державного фінансового контролю».З метою однакового розуміння та застосування затверджених
стандартів у Стандарті державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна (1) надано визначення основних термінів.
Суб'єкти державного фінансового контролю - міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, які наділені повноваженнями на здійснення фінансового контролю, їх самостійні контрольно-ревізійні підрозділи або інші їх підрозділи (особи), які наділені такими повноваженнями.
Суб'єкти господарювання - юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, їх відокремлені підрозділи, які не мають статусу юридичної особи, фізичні особи-громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності, а також постійні представництва нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність, якщо такі суб'єкти беруть участь у формуванні, розподілі, володінні, використанні та відчуженні активів, що належать державі, а також використовують кошти, що залишаються у зв'язку з наданими пільгами за платежами до бюджетів чи державних цільових фондів та кредитів, отриманих під гарантії Кабінету Міністрів України, за винятком розташованих на території України іноземних дипломатичних представництв, консульських установ, представництв міжнародних організацій, а також представництв нерезидентів, які не здійснюють підприємницьку діяльність.
Контрольний захід - це сукупність способів і методичних прийомів фінансового контролю, які застосовуються суб'єктами державного фінансового контролю в межах повноважень, визначених Конституцією України та іншими актами законодавства, що регулюють їх діяльність, і спрямовані на повний комплекс (систему) або окремі процеси (етапи) фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.
Ініціатор контрольного заходу:
Верховна Рада України, Президент України, Кабінет МіністрівУкраїни, інші органи державної влади щодо контрольногозаходу, який здійснюється міністерством, іншим центральниморганом виконавчої влади;
керівник міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади щодо контрольного заходу, який здійснюється самостійним контрольно-ревізійним підрозділом або іншим їх підрозділом (особою).
Тема контрольного заходу – це визначений суб'єктом державного фінансового контролю зміст конкретного контрольного заходу.
Спільні контрольні заходи - це контрольні заходи, які здійснюються одночасно декількома суб'єктами державного фінансового контролю і мають спільні або взаємопов'язані теми контрольних заходів.
2.Планування державного фінансового контролю
Під плануванням державного фінансового контролю слід розуміти послідовний процес, який включає в себе систему дій, спрямованих на якісне формування, розгляд, погодження та затвердження планів контрольних заходів.
Стандарт 2 визначає мету та основні вимоги до планування суб'єктами державного фінансового контролю заходів з контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.
Кожен суб'єкт державного фінансового контролю самостійно розробляє і затверджує порядок планування контрольних заходів. Норми Стандарту 2 «Планування державного фінансового контролю» є обов'язковими для суб'єктів державного фінансового контролю при розробці порядку планування власних контрольних заходів.
До затвердження відповідного порядку планування контрольних заходів суб'єктом державного фінансового контролю плани роботи складаються та затверджуються з урахуванням вимог цього Стандарту.
Стандартом визначено мету планування контрольних заходів суб'єктами державного фінансового контролю:
забезпечення оптимальної концентрації трудових, фінансовихта матеріальних ресурсів суб'єктів державного фінансовогоконтролю при реалізації визначених напрямків контролю;
усунення паралелізму та дублювання в роботі суб'єктів державного фінансового контролю шляхом забезпечення належного виконання вимог законодавства щодо державної регуляторної політики.
Зазначеним Стандартом встановлено основні вимоги до планів контрольних заходів. План контрольних заходів суб'єктів державного фінансового контролю повинен включати:
тему контрольного заходу (включення до плану теми контрольного заходу повинно мати обґрунтування);
назву суб'єкта господарювання, який підлягає контролю, тамісце його розташування;
термін закінчення контрольного заходу;
період, який підлягає контролю;
• перелік суб'єктів державного фінансового контролю, які будуть спільно проводити контрольні заходи (за їх погодженням). Законні звернення органів державної влади (в тому числі правоохоронних органів) та органів місцевого самоврядування, в яких не вказується обгрунтований термін виконання контрольних заходів, включаються до планів контрольних заходів на наступне півріччя.
Суб'єкти державного фінансового контролю формують плани основних напрямків контрольних заходів строком на рік. На основі цих планів суб'єкти державного фінансового контролю складають піврічні плани контрольних заходів.
Суб'єкти державного фінансового контролю за відповідними запитами надають один одному за погодженням з ініціаторами контрольних заходів власні плани контрольних заходів, пропозиції щодо проведення спільних контрольних заходів, інформацію про терміни проведення останніх контрольних заходів щодо конкретних суб'єктів господарювання та іншу інформацію, що стосується питань формування планів контрольних заходів.
Суб'єктами державного фінансового контролю до планів контрольних заходів не включаються суб'єкти господарювання, стосовно яких:
• строк проведення попередніх контрольних заходів цими жсуб'єктами з тих самих питань менший одного року (365 календарних днів);
• вже здійснено контрольні заходи іншими суб'єктами державного фінансового контролю або контрольними органами з тих самих питань та за період, який підлягає контролю. Затвердження планів контрольних заходів здійснюється керівником міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади у порядку, визначеному законодавством.
Внесення змін до планів контрольних заходів проводиться у порядку їх затвердження. Про зміни, внесені до планів контрольних заходів, повідомляються інші суб'єкти державного фінансового контролю, які проводять спільні контрольні заходи.
3.Організація та виконання контрольних заходів
Однією з найбільш актуальних і складних проблем у здійсненні державного фінансового контролю є його організація, а також виконання контрольних заходів. Це зумовлено тим, що зазначені заходи повинні бути чітко визначені у нормативних актах, а також досить докладно повинна бути регламентована процедура їх здійснення.
Стандартом «Організація та виконання контрольних заходів» визначено основні засади організації та виконання суб'єктами державного фінансового контролю контрольних заходів відповідно до повноважень, установлених законодавством. Норми Стандарту застосовуються суб'єктами державного фінансового контролю на таких етапах організації та виконання контрольних заходів, як підготовка до проведення контрольних заходів; оформлення офіційних розпорядчих документів, що надають право службовим особам суб'єктів державного фінансового контролю здійснювати контрольні заходи; ознайомлення із цими документами керівників суб'єктів господарювання; безпосереднє проведення контрольних заходів.
Кожне міністерство або інший центральний орган виконавчої влади самостійно розробляє внутрішні нормативно-правові акти з організації та виконання суб'єктами державного фінансового контролю контрольних заходів, які затверджуються керівником відповідного міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади.
Належне виконання контрольних заходів суб'єктами державного фінансового контролю забезпечується завдяки повному дотриманню норм законодавства та відповідної компетенції посадових осіб суб'єктів державного фінансового контролю.
Згідно зі Стандартом контрольні заходи можуть бути як плановими, так і позаплановими. Планові контрольні заходи - це контрольні заходи, що включені до відповідних планів контрольних заходів суб'єктів державного фінансового контролю. Позапланові контрольні заходи - контрольні заходи, що не включені до відповідних планів суб'єктів державного фінансового контролю і здійснюються в межах їх компетенції та повноважень за дорученнями ініціаторів контрольних заходів і зверненнями органів державної влади (у тому числі правоохоронних органів) та органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання і громадян.
Підготовка до контрольних заходів повинна розпочинатися з набуття службовими особами Суб'єктів державного фінансового контролю права на виконання контрольних заходів у суб'єкта господарювання в плановому або позаплановому порядку.
Безпосередньому виконанню контрольних заходів передує документальна підготовка службових осіб суб'єкта державного фінансового контролю, яка включає:
• вивчення нормативно-правової бази, що регламентує діяльність суб'єкта господарювання, збір інформації у відповідних фінансових органах та органах Державного казначейства України про обсяги і напрямки бюджетного фінансування тощо;
• складання програми контрольного заходу, яка забезпечує повне розкриття теми контролю, та затвердження у встановленому суб'єктом державного фінансового контролю порядку;
• у встановлених законодавством Випадках та відповідно довизначеного порядку – інформування керівництва суб'єкта господарювання про намір проведення контрольних заходів. Керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади шляхом надання службовим особам суб'єктів державного фінансового контролю інших розпорядчих документівнадають їм право на проведення контрольних заходів безпосередньо у суб'єкта господарювання. Форма офіційних розпорядчих документів на проведення контрольних заходів розробляється і затверджується кожним міністерством, іншим центральним визначений початком проведення контрольних заходів, ознайомити керівництво суб'єкта господарювання з офіційними розпорядчими документами на проведення контрольних заходів, службові особи невідкладно інформують про це керівника суб'єкта державного фінансового контролю, який приймає відповідне рішення.
Службовими особами суб'єктів державного фінансового контролю контрольні заходи проводяться у встановлені офіційними розпорядчими документами терміни та в сукупності способів і методичних прийомів фінансового контролю, що повністю забезпечують розкриття теми контрольних заходів.
Термін проведення контрольних заходів, як правило, не може перевищувати ЗО робочих днів.
В окремих випадках, за рішенням керівника міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади або уповноваженої особи, що видала офіційний розпорядчий документ, установлений офіційним розпорядчим документом термін проведення контрольного заходу може змінюватися.
Службова особа суб'єкта державного фінансового контролю зобов'язана проінформувати про зміну терміну проведення контрольного заходу керівництво суб'єкта господарювання та подати належним чином оформлений розпорядчий документ, що засвідчує цю зміну, і має право брати пояснення у посадових осіб суб'єкта господарювання щодо встановлених контрольними заходами фактів фінансово-господарської діяльності.
За один робочий день до закінчення встановленого терміну проведення контрольних заходів, як правило, службові особи суб'єктів державного фінансового контролю повинні подати керівнику та посадовим особам, відповідальним за фінансову діяльність суб'єкта господарювання, на ознайомлення і підпис результати контрольного заходу, оформлені за встановленою формою та відповідно до вимог стандарту «Документування результатів та формування матеріалів контрольних заходів, порядок їх опрацювання і використання».
4.Документування результатів контрольних заходів та їх використання й оприлюднення
Документування результатів контрольного заходу - формування масиву документально зафіксованої інформації констатувального та аналітичного характеру про організаційно-правову та фінансово-господарську діяльність суб'єкта господарювання, де проводились органом виконавчої влади самостійно з дотриманням вимог цього стандарту.
Офіційні розпорядчі документи на проведення контрольних заходів повинні бути складені на паперових носіях та містити такі обов'язкові реквізити:
назву міністерства, іншого центрального органу виконавчоївлади;
назву документа (посвідчення, розпорядження(доручення тощо);
дату і номер;
посаду, прізвище, ім'я і по батькові службової особи суб'єктадержавного фінансового контролю, уповноваженої на проведення контрольного заходу;
підставу для проведення контрольного заходу;
тему контрольного заходу;
зазначення суб'єкта господарювання, де проводитиметься контрольний захід;
період діяльності суб'єкта господарювання, який охоплюється контролем;
термін початку і закінчення контрольного заходу;
посаду, прізвище, ім'я і по батькові та підпис керівникаміністерства, іншого центрального органу виконавчої владиабо уповноваженої особи, що видала офіційний розпорядчийдокумент.
Службовими особами суб'єкта державного фінансового контролю контрольні заходи мають проводитися з відома керівництва суб'єктів господарювання, вони зобов'язані подати керівництву суб'єкта господарювання свої особові посвідчення та належним чином оформлені на їх ім'я офіційні розпорядчі документи на проведення контрольних заходів. У разі неможливості в день, контрольні заходи, який повинен забезпечувати розкриття теми контрольного заходу.
Матеріали контрольного заходу - це сформована група документів, складених за результатами контрольного заходу, та інформація про вжиті за його підсумками заходи суб'єктом господарювання, у якого вони проводилися, та/або відповідним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади.
Стандартом «Документування результатів та формування матеріалів контрольних заходів, порядок їх опрацювання і використання» визначено загальні обов'язкові норми документування суб'єктами державного фінансового контролю результатів контрольних заходів, формування матеріалів контрольних заходів, їх опрацювання та використання. Документування результатів та оформлення матеріалів контрольних заходів здійснюється з метою надання власникові та іншим визначеним законодавством користувачам, у тому числі ініціаторам контрольних заходів, суттєвої, повної і достовірної інформації про результати контрольних заходів, які проводилися у певного суб'єкта господарювання.
Документування результатів контрольних заходів за змістом і формою складається з робочих, офіційних, додаткових та супровідних документів.
Робоча документація, складена за результатами контрольних заходів, являє собою допоміжні неофіційні записи, в яких службова особа, що здійснює контрольний захід, фіксує отриману в його процесі інформацію. Робоча документація може бути оформлена у вигляді простих записів, таблиць з групуванням цифрових чи інших даних та їх аналізом тощо. Робоча документація складається відповідно до теми контрольного заходу, може містити всі або окремі опрацьовані та задокументовані результати досліджень службової особи, яка здійснює контрольний захід, та повинна сприяти забезпеченню складання офіційної документації. Після завершення контрольного заходу робоча документація знищується особою, що безпосередньо її склала, за винятком передбачених законодавством випадків, що регламентують необхідність її зберігання.
Офіційна документація, складена за результатами контрольних заходів, є основною частиною матеріалів контрольних заходів і являє собою обов'язкові для складання документи. До офіційної документації належать акти, довідки та протоколи.
Суб'єкти державного фінансового контролю самостійно встановлюють критерії формування структури офіційної документації, утримуючись уніфікованого підходу, суть якого полягає в умовному поділі документа на такі частини:
вступну, в якій повністю або частково зазначаються такі дані:підстава для здійснення контрольного заходу; тема контрольного заходу;
назва суб'єкта господарювання, на якому здійснювався контрольний захід, місце його розташування та загальнівідомості про нього;
дати початку і закінчення контрольного заходу; період, який підлягав дослідженню в ході контрольного заходу;
перелік посадових осіб, що його здійснювали;
констатувальну, в якій зазначається зміст, характер та результати контрольного заходу.
Констатувальна частина може бути розділена на тематичні розділи за окремими напрямками чи процесами контрольного заходу.
Додаткова документація, складена за результатами контрольних заходів, є невід'ємною частиною матеріалів контрольних заходів і являє собою оформлену як додатки (частіше всього у вигляді зведених реєстрів, розрахунків, пояснень тощо) інформацію, що підтверджує підсумки дослідження за окремими напрямками або процесами контрольного заходу, які зафіксовані в офіційній документації. Службова особа, що здійснює контрольний захід, самостійно визначає зміст і форму викладення додаткової документації.
Супровідна документація, складена за результатами контрольних заходів, може мати характер:
офіційної (листування з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання ігромадянами з питань, які стосуються результатів контрольного заходу, інші офіційні документи, оформлені після закінчення контрольного заходу);
неофіційної (внутрішні документи суб'єктів державного фінансового контролю стосовно розгляду або оцінки результатівконтрольних заходів).
Супровідна документація, яка має офіційний характер, є невід'ємною частиною матеріалів контрольних заходів.
При складанні офіційної та супровідної документації слід дотримуватись таких принципів викладення інформації:
об'єктивність і обґрунтованість;
лаконічність, чіткість, вичерпність і системність;
ясність і доступність; контрольних заходів, у тому числі з матеріалів правоохоронних органів.
Загальною вимогою щодо оформлення офіційної та супровідної, яка має офіційний характер, документації, складеної за результатами контрольних заходів, є зазначення обов'язкових реквізитів: назви міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади; назви виду документа; дати; номера; місця складання; тексту; позначки про наявність додатків; підпису (підписів) уповноважених осіб.
За загальним правилом матеріали контрольного заходу являють собою повну або часткову сукупність офіційної, додаткової та супровідної, яка має офіційний характер, документації, складеної за результатами контрольного заходу.
За умови проведення контрольного заходу службовими особами конкретного суб'єкта державного фінансового контролю або із залученням спеціалістів підприємств, установ і організацій (учасників контрольного заходу) основними правилами опрацювання матеріалів контрольних заходів є такі:
службова особа, яка очолює контрольний захід (керівник контрольного заходу), повинна детально ознайомитися з матеріалами контрольних заходів, підготовленими кожним учасником контрольного заходу, та розглянути їх на предмет змісту і форми документування результатів контрольних заходів та дотримання основних принципів викладення інформації;
за результатами розгляду керівник контрольного заходу оцінює повноту та якість розкриття теми контрольного заходута приймає відповідне рішення щодо достатності або необхідності доопрацювання матеріалів контрольних заходів;
про прийняте рішення керівник контрольного заходу обов'язково повідомляє його учасника (учасників) і в разі необхідності ставить вимоги (в усній або письмовій формі) щодо доопрацювання матеріалів контрольного заходу. Учасник контрольного заходу повинен доопрацювати матеріали контрольного заходу, та у встановлений керівником термін подати їх для узагальнення.
У разі проведення спільних контрольних заходів службовими особами суб'єктів державного фінансового контролю (декількох міністерств, інших центральних органів виконавчої влади або експертами з окремих питань) матеріали передаються керівнику контрольного заходу, який відповідає за узагальнення всіх матеріалів контрольних заходів.
Недопущення викладення інформації, яка не стосується діяльності суб'єкта господарювання, в якого проводиться контрольний захід, або інформації, одержаної не за результатами.
В офіційній документації, що складається керівником контрольного заходу, підлягають відображенню матеріали контролю всіх учасників контрольного заходу або результати спільних контрольних заходів.
За умови, коли на одному суб'єкті господарювання одночасно проводяться контрольні заходи службовими особами різних суб'єктів державного фінансового контролю, матеріалу контрольних заходів, складені ними, за рішеннями ініціаторів контрольних заходів можуть надаватися в порядку обміну інформацією. Механізм надання матеріалів визначається керівником органу, що надає матеріали, за урахування положень звернення органу - одержувача матеріалів або відповідно до визначеного порядку взаємодії цих органів.
Якщо отримані в порядку обміну інформацією матеріали контрольних заходів містять дані, які їх доповнюють і сприяють розкриттю теми власного контрольного заходу, допускаються їх використання та включення до офіційної документації з обов'язковим посиланням на джерело інформації.
Основним принципом використання матеріалів контрольних заходів, що надаються в порядку обміну інформацією між органами, суб'єкти державного фінансового контролю яких одночасно проводили контрольні заходи в одного суб'єкта господарювання, є дотримання конфіденційності та інші обмеженню визначені законодавством.
У разі одночасного проведення контрольних заходів службовими особами декількох суб'єктів державного фінансового контролю при умові визначення органу, який відповідає за Узагальнення всіх матеріалів контрольних заходів, матеріали направляються цьому органу в офіційному порядку із супровідною документацією.
Окремі питання оприлюднення результатів державного фінансового контролю визначено Стандартом «Оприлюднення результатів державного фінансового контролю». Під результатами державного фінансового контролю в цьому Стандарті розуміються результати діяльності суб'єктів державного, фінансового контролю з виконання ними завдань забезпечення цільового та ефективного використання бюджетних коштів, державного і комунального майна.
Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади забезпечують обов'язкове оприлюднення результатів державного фінансового контролю з урахуванням необхідності дотримання режиму спеціальних обмежень, установлених законодавством. Порядок оприлюднення результатів державного фінансового контролю розробляється кожним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади самостійно з дотриманням норм цього Стандарту та відповідно до законодавства.
Зазначеним Стандартом визначено форми оприлюднення інформації про результати державного фінансового контролю. Суб'єкти державного фінансового контролю при оприлюдненні результатів державного фінансового контролю за погодженням з ініціаторами контрольних заходів можуть використовувати такі форми висвітлення інформації:
випуск і поширення інформаційних та довідкових збірників,бюлетенів (спеціальних бюлетенів), журналів, оглядів, прес-релізів, експрес-інформації;
опублікування нормативно-правових актів в офіційних виданнях та базах законодавства;
проведення прес-конференцій, брифінгів, організація інтерв'юз керівниками суб'єктів державного фінансового контролюдля вітчизняних і зарубіжних засобів масової інформації;
публікації виступів керівників або інших відповідальних працівників суб'єктів державного фінансового контролю у засобах масової інформації;
проведення тематичних теле- і радіопередач з питань діяльності суб'єктів державного фінансового контролю;
функціонування власних веб-сторінок в Інтернеті;
інші форми поширення офіційної інформації, що не суперечать законодавству.
Публічність та прозорість діяльності суб'єктів державного фінансового контролю забезпечується через налагодження зв'язків з громадськістю шляхом розгляду та надання на звернення (запити, скарги, заяви) громадян письмової або усної інформації за погодженням з ініціаторами контрольних заходів.
Службові особи суб'єктів державного фінансового контролю зобов'язані дотримуватись установлених вимог законодавства щодо збереження державної таємниці, конфіденційної, таємної, службової інформації та іншої інформації, обмеження щодо розголошення якої установлені суб'єктом господарювання в межах, визначених законодавством, а також щодо установлених термінів її нерозголошення. Обмеження доступу до службової інформації суб'єктів державного фінансового контролю встановлюються міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади відповідно до законодавства внутрішніми нормативно-правовими документами.

5.Список використаної літератури
Бюджетний кодекс України: закон, засади, коментар За ред. проф.О.В. Турчинова і Ц.Г. Огня. - К.: Парламентське вид-во, 2002. - 320 с.
Бюджетнеє право / Под ред. проф. А.М. Никитина. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. -457с.
Воронова Л.К., Кучерявенко Н.П. Финансовое право. - Харьков: Ле-гас, 2003.-360с.
Грачева Е.Ю., Соколова З.Д. Финансовое право. - М.: Юристі», 2002.
- 384 с.
Карасева М.В., Крохина Ю.А. Финансовое право. - М.: Изд-во НОРМА,2001. - 288с.
Карасева М.В. Финансовое правоотношение. - М.: Изд-во НОРМА,2001. - 288с.
Лебедев В.А. Финансовое право. - М.: Статут (в серии «Золотьіестраницьі российского финансового права»), 2000. - 461 с.
Лукьянова Е.Г. Теория процесуального права. - М.: Изд-во НОРМА, 2003. - 240 с.
Орлюк О.П. Фінансове право. - К.: Юрінком Інтер, 2003. - 528 с.
Фінансове право / Кер. авт. колективу і відп. ред. Л.К. Воронова. -Харьков: Консум, 1999. - 495 с.
Финансовое право / Отв. ред. Н.И. Химичева. - М.: Юристь, 1999.
- 600 с.
Финансовое право / Под ред. Е.Ю. Грачевой, Г.П. Толстопятенко. -М.: 000 «ТК Велби», 2003. - 538 с.
Финансовое право. ~ Харьков: 000 «Одиссей», 2003. - 448 с.

Міністерство Освіти України
Київський Університет права
Рівненська філія




Виконав :
Студент ІІ курсу
Рижий Олексій

Рівне 2005