ПРАКТИЧНА 1/2
4.2. Витрати на виробництво. Собівартість продукції
Витрати підприємства
Загальна характеристика витрат підприємства.
Класифікація витрат підприємства.
Поняття собівартості продукції.
Планування собівартості продукції підприємства.
Калькулювання собівартості продукції.
Значення і шляхи зниження собівартості продукції в умовах ринкової економіки.
Підприємство будь-якої форми власності під час своєї діяльності здійснює певні затрати (матеріальних, нематеріальних, грошових і трудових ресурсів), пов'язані з простим і розширеним відтворенням основних та оборотних засобів, виробництвом і реалізацією продукції, наданням послуг, виконанням робіт, соціальним розвитком колективу тощо.
Розрізняють витрати, пов'язані з операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю підприємства (рис. 1).
Витрати, що зумовлюються основним видом діяльності підприємства (виробництвом продукції, наданням послуг, виконанням робіт), або такі, що забезпечують її здійснення, називаються операційними.
Витрати, пов'язані з інвестиційною діяльністю, підприємство здійснює при довготерміновому вкладанні капіталу з метою отримання прибутку (капітальне будівництво, розширення та розвиток виробництва, придбання цінних паперів тощо).
Витрати, пов'язані з фінансовою діяльністю, підприємство здійснює в разі сплати відсотків за отримані від інших юридичних і фізичних осіб фінансові кошти у вигляді кредитів та позик, при первинному розміщенні на ринку цінних паперів акцій, облігацій власної емісії тощо.
Найбільшу питому вагу в загальних витратах підприємства мають операційні витрати. За функціями розрізняють витрати на виробництво, управління (адміністративні), збут та інші.
Рис. 1.
За економічним змістом розрізняють такі операційні витрати підприємства:
матеріальні;
на оплату праці;
на соціальні потреби;
амортизаційні відрахування;
інші.
Класифікацію операційних витрат за різними ознаками наведено на рис. 9.
З метою визначення фінансового результату діяльності підприємства операційні витрати поділяють на закінчені (спожиті) і незакінчені, витрати на продукцію і витрати періоду, прямі й непрямі, основні й накладні.
На практиці не всі витрати пов'язані безпосередньо з виробництвом. Тому розрізнюють витрати на продукцію та витрати періоду.
Витрати на продукцію безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції: це витрачені сировина і матеріали, заробітна плата з нарахуваннями на неї, амортизація виробничого обладнання.
Витрати періоду безпосередньо не стосуються виробництва і розглядаються як витрати періоду, в якому їх було здійснено.



Класифікація операційних витрат
З метою визначення фінансового результату діяльності підприємства
З метою планування, аналізу і обгрунтування прийняття економічних рішень
За можливістю
контролю
за рівнем витрат
. Це витрати на управління, маркетинг, дослідження ринку тощо, тобто всі операційні витрати, крім витрат на виробництво. •
За способом віднесення на окремі види продукції витрати поділяють на прямі та непрямі.
Прямі витрати безпосередньо пов'язані з виготовленням певного виду продукції і можуть бути прямо віднесені на одиницю продукції. Якщо на підприємстві виробляється один вид продукції, то всі витрати на її виробництво є прямими. Якщо ж виробляється кілька видів продукції, то окремі витрати неможливо прямо віднести до виробництва якогось одного виду продукції. Ці витрати називаються непрямими. Наприклад, амортизація виробничого обладнання, енергія, спожита на технологічні цілі, тощо.
Виробничі витрати традиційно поділяють на основні й накладні.
Основні витрати — це сукупність прямих витрат на виробництво продукції. Розрізняють прямі матеріальні витрати, на оплату праці та інші.
До прямих матеріальних витрат належать вартість витрачених матеріалів, які стали частиною готової продукції і можуть бути прямо віднесені до певного виробу. Наприклад, вартість витрачених дощок на виготовлення меблів.
Прямі витрати на оплату праці включають заробітну плату робітників, які безпосередньо виготовляють продукцію. Витрати на оплату праці інших категорій працівників, які забезпечують або обслуговують виробничий процес, належать до вирббнйчих накладних витрат.
Інші прямі витрати — це ті, що не належать до прямих матеріальних витрат і прямих витрат на оплату праці. Наприклад, це амортизація або платежі за оренду спеціального виробничого обладнання, нарахування на заробітну плату робітників, які безпосередньо виготовляють продукцію (відрахування на соціальні потреби).
Виробничими накладними називають витрати, пов'язані з процесом виробництва, які не можуть бути віднесені прямо до певного виду виробу. Це витрати матеріалів, на утримання, ремонт і амортизацію приміщень виробничих цехів, витрачена з технологічною метою енергія та ін.
Виробничі накладні витрати розподіляють за видами виробів пропорційно вибраній базі розподілу.
На основі вибраної бази(кількість продукції, кількість годин роботи основних працівників, машино-години роботи обладнання, прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, основні витрати) обчислюють, ставку розподілу накладних витрат — відношення сумарних накладних витрат(НВ) до загальної величини, бази їх розподілу:
КНВ = НВ:Б,
де НВ — загальна сума накладних витрат, гр. од.; Б - показник, узятий за базу (шт.,год, машино-год, гр. од.).
Звідси сумарні накладні витрати, що відносяться до певного виду продукції, визначають так:
НВпрод=Бпрод*Кн.в.
де Бпрод — взятий за базу показник, що належить до певного виду продукції .
З метою планування, аналізу і обґрунтування прийняття економічних рішень операційні витрати поділяють на :
релевантні та нерелевантні;
одноелементні й комплексні;
постійні й змінні;
маргінальні й середні.
До релевантних належать витрати, які можуть зменшитися внаслідок прийняття певних рішень, до нерелевантних — витрати, які не залежать від прийняття того чи іншого рішення.
Одноелементні (або прості) витрати мають єдиний економічний зміст і є первинними. Наприклад, це витрати сировини і матеріалів, заробітна плата, амортизаційні відрахування тощо.
Комплексні витрати різнорідні за складом і охоплюють кілька одноелементних витрат. Наприклад, це витрати на утримання і експлуатацію устаткування, що містять кілька елементів витрат, зокрема це витрати сировини і матеріалів, заробітна плата працівників, які обслуговують устаткування, відрахування на соціальні заходи тощо. До комплексних належать також витрати загально виробничі, загальногосподарські, на усунення браку тощо.
Постійними вважають витрати, що не залежать від обсягу виготовленої продукції, а змінюються лише з часом. Наприклад, витрати на орендну плату за приміщення зростатимуть не зі збільшенням обсягу виробництва, а зі збільшенням терміну оренди.
Змінними називають витрати, що змінюються зі зміною обсягу виробництва продукції (надання послуг, виконання робіт).
При нульовому обсязі виробництва змінні витрати підприємства на виробництво продукції дорівнюють нулю. Вони зростають із збільшенням обсягів виробництва.
Постійні витрати є при будь-якому обсязі виробництва продукції.
Співвідношення постійних і змінних витрат називають структурою витрат підприємства.
Залежність сумарних витрат і виручки підприємства від обсягу виробництва ілюструє рис. 10.
У точці перетину ліній виручки і сумарних витрат (D) витрати підприємства збігаються з отриманою виручкою. Обсяг виробництва, що відповідає цій точці, називається беззбитковим, або критичним (Nкр ). Якщо підприємство реалізовуватиме продукцію в обсязі, меншому за критичний обсяг виробництва, воно зазнає збитків, оскільки витрати перевищуватимуть виручку. Якщо обсяг реалізації продукції перевищуватиме критичний обсяг виробництва, підприємство отримуватиме прибуток, оскільки виручка перевищуватиме витрати.

Аналітичне беззбитковий (критичний) обсяг виробництва обчислюється за формулою
Nкр=Спост:(Ц-Сзм1),
де Спост — постійні витрати, гр. од.; N — обсяг виробництва в натуральних одиницях; Ц — продажна ціна одиниці продукції, гр. од.; Сзм1 — змінні витрати на одиницю продукції.
Маргінальними називають витрати підприємства на виробництво однієї додаткової одиниці продукції.
Середні витрати визначають, скільки в середньому витрат припадає на виготовлення однієї продукції.
За можливістю контролю за рівнем розрізняють контрольовані та неконтрольовані підприємством витрати.
До контрольованих належать витрати, які керівництво підприємства може безпосередньо контролювати або на які може суттєво впливати: ступінь корисного використання матеріалів, робочого часу та ін.
До неконтрольованих належать витрати, які підприємство не може контролювати або суттєво на них впливати. Наприклад, це витрати, спричинені дією руху ринкових цін на сировину, тарифів на енергію тощо.
СОБІВАРТІСТЬ.
Найбільшу питому вагу серед витрат підприємства мають операційні витрати, тобто пов'язані з основною діяльністю підприємства і операціями, що її забезпечують. Ці витрати формують собівартість продукції, яку виготовляє підприємство.
Отже, собівартість продукції— ц